Mocowanie macphersona

Problemy z zawieszeniem w naszych pojazdach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vlochaty
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 16 cze 2019, 11:59
Lokalizacja: Brzesko
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1.6 hdi

Mocowanie macphersona

#1

Post autor: vlochaty » poniedziałek 19 kwie 2021, 08:57

Witam. Przy sobotnim przeglądzie pod maską zauważyłem taki "luz" między kopułą a śruba od macphersona. Generalnie zawieszenie normalnie pracuje jedynie jak cofam to lubi cosik strzelić 😁 Jak windowalem auto do góry-koło w powietrzu to odleglosc miedzy śruba a kopułą się nie zmienia. Co radzicie w tym temacie? Czy Ktoś już miał taki problem? Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5692
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136/177

Re: Mocowanie macphersona

#2

Post autor: No0d » poniedziałek 19 kwie 2021, 09:33

Z tego co widzę brakuje na tym talerzyku gumy. Może dlatego stuka.



Awatar użytkownika
vlochaty
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 16 cze 2019, 11:59
Lokalizacja: Brzesko
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1.6 hdi

Re: Mocowanie macphersona

#3

Post autor: vlochaty » poniedziałek 19 kwie 2021, 09:39

Też tak myślałem ale po drugiej stronie nie ma takiej gumy a mimo to przylega ciasno. Czy możliwe jest żeby pod spodem od nadkola była taka guma a gdzieś po drodze sie zgubiła😁

Dodano po 23 minutach 54 sekundach:
A moze po prostu dopasować jakąś tulejke/gumę/podkladke u góry? Co o tym sądzicie?



Awatar użytkownika
Abstynent
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 830
Rejestracja: piątek 20 kwie 2018, 00:13
Lokalizacja: Tarnów
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHR
Moc: 136
Kolor: EZQC

Re: Mocowanie macphersona

#4

Post autor: Abstynent » poniedziałek 19 kwie 2021, 10:39

Żadnego drutowania, kup górna poduszkę z łożyskiem i wymień tak jak powinno być.
obraz_2021-04-19_104208.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Zaawansowane Car Audio w 307, chętnie pomogę :)
PP2000/DiagBox -> PW

RHR http://www.peugeot307.club/viewtopic.php?f=7&t=9206
RHY http://www.peugeot307.club/viewtopic.php?f=7&t=6528

Awatar użytkownika
vlochaty
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 16 cze 2019, 11:59
Lokalizacja: Brzesko
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1.6 hdi

Re: Mocowanie macphersona

#5

Post autor: vlochaty » poniedziałek 19 kwie 2021, 12:02

Dzięki wielkie za radę! Jak dotąd nigdy nie miałem na wierzchu mcphersona od 307ki-w związku z tym czy wymiana tej górnej poduszki wymaga ściągnięcia sprężyny? Pozdrawiam



Awatar użytkownika
Deli
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 1413
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC

Re: Mocowanie macphersona

#6

Post autor: Deli » poniedziałek 19 kwie 2021, 12:40

Jeśli chcesz wymienić tylko elementr nr 2, to nie trzeba rozbierać kolumny, wystarczy odkręcić nakrętkę pod podszybiem. Chociaz jak już będziesz tam grzebał, to lepiej zmienić całe mocowanie, bo pewnie i tak już jest zgnite łożysko.


PP2000/Diagbox - PW
PUG 307 | deli viewtopic.php?f=7&t=6535

Awatar użytkownika
paula1106
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek 15 kwie 2019, 12:56
Lokalizacja: Poznań
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2007
Silnik: 1.6 16v

Re: Mocowanie macphersona

#7

Post autor: paula1106 » sobota 17 lip 2021, 12:39

Czy żeby wymienić tylko element nr 2 wystarczy odkręcić element nr 5 , bez rozbierania kolumny?



Awatar użytkownika
Deli
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 1413
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC

Re: Mocowanie macphersona

#8

Post autor: Deli » sobota 17 lip 2021, 13:11

paula1106 pisze:
sobota 17 lip 2021, 12:39
Czy żeby wymienić tylko element nr 2 wystarczy odkręcić element nr 5 , bez rozbierania kolumny?
Tak


PP2000/Diagbox - PW
PUG 307 | deli viewtopic.php?f=7&t=6535

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zespół zawieszenia”