Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

Tematy dot. instalacji gazowych w naszych 307-kach.
ODPOWIEDZ
Przemas90
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: czwartek 22 mar 2018, 11:55
Lokalizacja: Borki
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
Kolor: Srebny
LPG: Tak

Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#1

Post autor: Przemas90 » środa 04 kwie 2018, 19:52

Witam,trzy dni temu w moim 307 zalozona zostala instalacja gazowa. Dzien po zalozeniu lpg zaczely sie problemy z odpaleniem samochodu, chodzi o to ze po troche dłuższym postoju za pierwszym i nawet za drugim razem gdy przekrecam klucz kreci rozrusznik i samochod nie moze zatrybic dopiero przy trzeciej, czwartej takiej probie odpala. Jaka może byc przyczyna dodam tylko ze wcześniej nawet przy mrozach i dlugich postojach samochod odpalal bez zadnego problemu



Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5424
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136/177

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#2

Post autor: No0d » środa 04 kwie 2018, 20:02

Wrzuć jakieś zdjęcia instalacji jak wygląda. Jakie elementy są zamontowane. W profilu masz silnik 110 - jakaś nowa pojemność? :D



Awatar użytkownika
WRQ
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 660
Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:50
Lokalizacja: Ozorków
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16V RFN
Typ Silnika: RFN
Moc: 100kW
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#3

Post autor: WRQ » środa 04 kwie 2018, 20:08

Przed instalacją odpalał bezbłędnie? Sprawdź czy listwa wtrysku benzyny nie jest zapowietrzona, być może instalator ją rozpinał od układu i zaciągnęła powietrza. Jak próbujesz x razy odpalić, to przy każdym przekręceniu kluczyka pompa podpompowuje paliwo do listwy. Innych objawów dziwnych nie ma?



Awatar użytkownika
Michalem
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 366
Rejestracja: niedziela 11 gru 2016, 22:26
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nadwozie: CC
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#4

Post autor: Michalem » środa 04 kwie 2018, 20:27

Albo zalewa sie gazem, bo reduktor czy cuś nie szczelne... zasranym obowiązkiem Twojego gazownika jest to doprowadzić do stanu używalności. niech on sie martwi... od tego jest gwarancja...



cichy117
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 963
Rejestracja: czwartek 22 gru 2016, 14:14
Lokalizacja: Ostrołęka
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2001
Silnik: 1.6 16v
Moc: 110

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#5

Post autor: cichy117 » czwartek 05 kwie 2018, 00:11

Albo tak ustawiona że już rozjechało adaptację



Przemas90
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: czwartek 22 mar 2018, 11:55
Lokalizacja: Borki
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
Kolor: Srebny
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#6

Post autor: Przemas90 » czwartek 05 kwie 2018, 06:42

Wczesniej odpalal bezblednie dodam ze dzis jechalem na próbę do pracy 7 km na bezynie no i po osmiu godzinach to samo,odpalil za 3 razem. Mialem sie do gazownika zglosic po wyjechaniu dwoch bakow ale chyba nastapi to szybciej bo tak nie moze byc. mimo to prosze o propozycje mozliwych przyczyn tej usterki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
Michalem
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 366
Rejestracja: niedziela 11 gru 2016, 22:26
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nadwozie: CC
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#7

Post autor: Michalem » czwartek 05 kwie 2018, 06:45

A z tłumika nie strzela przy odpalaniu i lub po?



Przemas90
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: czwartek 22 mar 2018, 11:55
Lokalizacja: Borki
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
Kolor: Srebny
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#8

Post autor: Przemas90 » czwartek 05 kwie 2018, 06:46

I jeszcze dodam ze innych dziwnych objawów nie ma

Dodano po 30 sekundach:
Nie, nie strzela



Awatar użytkownika
WRQ
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 660
Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:50
Lokalizacja: Ozorków
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16V RFN
Typ Silnika: RFN
Moc: 100kW
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#9

Post autor: WRQ » czwartek 05 kwie 2018, 07:15

po nocy, na zimnym silniku wsadź kluczyk do stacyjki, przekręć w pozycję "wszystkie kontrolki" - NIE ODPALAJ, wysłuchaj szumienia pompy paliwa do końca, jak skończy szumieć spróbuj odpalić. Daj znać czy załapie sensownie. Jak nie załapie, wycofaj kluczyk i powtórz manewr cierpliwie czekając aż skończy pompa szumieć. Wielu ludzi odpala błyskawicznie, nie dając pompie nawet pół sekundy, a to nie ułatwia układowi zadania.



Awatar użytkownika
karolp1993
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5779
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 14:20
Lokalizacja: Wrocław / Kamienna Góra
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6 TU5JP4
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#10

Post autor: karolp1993 » czwartek 05 kwie 2018, 08:51

Według mnie instalacja zamontowana słabo.. Elektrozawór na wierzchu nie wiem po co, mógł go wkręcić w parownik. Do tego kilometry przewodów, i sterownik też na wierzchu, jeszcze w takim miejscu.. Wtryskiwacze dobrej firmy, szkoda że w listwie. Reduktor z tego co widzę Kme TUR? Sterownik jaki?


Posiadam PP2000 - Peugeot / Citroen oraz OPCOM - OPEL. Jeśli potrzebujesz pomocy - zapraszam na PW
Naprawiam przełączniki zespolone COM2000.

Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5424
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136/177

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#11

Post autor: No0d » czwartek 05 kwie 2018, 09:27

karolp1993 pisze:
czwartek 05 kwie 2018, 08:51
Według mnie instalacja zamontowana słabo.. Elektrozawór na wierzchu nie wiem po co, mógł go wkręcić w parownik.
Żeby szybko i sprawnie wymienić filtr :)
karolp1993 pisze:
czwartek 05 kwie 2018, 08:51
Do tego kilometry przewodów, i sterownik też na wierzchu, jeszcze w takim miejscu.. Wtryskiwacze dobrej firmy, szkoda że w listwie. Reduktor z tego co widzę Kme TUR? Sterownik jaki?
Stawiam na zestaw:
-Stag Qbox Basic
-Kme tur
-Barracuda


Najważniejsze pytanie - jak to było strojone? :P



cichy117
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 963
Rejestracja: czwartek 22 gru 2016, 14:14
Lokalizacja: Ostrołęka
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2001
Silnik: 1.6 16v
Moc: 110

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#12

Post autor: cichy117 » czwartek 05 kwie 2018, 14:37

Sądząc po montażu, autokalibracja i wypad



Przemas90
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: czwartek 22 mar 2018, 11:55
Lokalizacja: Borki
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
Kolor: Srebny
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#13

Post autor: Przemas90 » czwartek 05 kwie 2018, 17:56

Bylem u gazownika i wyskoczyly mu bledy wtryskow, podejrzewa wadliwa wiazke i ma wymienic jutro lub po jutrze



Przemas90
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: czwartek 22 mar 2018, 11:55
Lokalizacja: Borki
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
Kolor: Srebny
LPG: Tak

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#14

Post autor: Przemas90 » sobota 07 kwie 2018, 14:12

Gazownik po 4 godzinach diagnostyki nadal jest w czarnej d.... nie ma pojecia czemu tak sie dzieje:-\



cichy117
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 963
Rejestracja: czwartek 22 gru 2016, 14:14
Lokalizacja: Ostrołęka
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2001
Silnik: 1.6 16v
Moc: 110

Re: Nowa instalacja a problem z odpalaniem samochodu

#15

Post autor: cichy117 » sobota 07 kwie 2018, 14:44

Błędów w sterowniku benzynowym nie ma?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa LPG”