Emulator poziomu paliwa

Tematy dot. instalacji gazowych w naszych 307-kach.
Awatar użytkownika
Hochman
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 3273
Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 20:26
Lokalizacja: Nowa Sól
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2005 FL
Silnik: 1.6 HDi
Typ Silnika: 9HX
Moc: 90KM + trochę więcej

Re: Emulator poziomu paliwa

#31

Post autor: Hochman » piątek 21 lip 2017, 11:40

Nie wiem jak chcesz sprawdzić działanie emulatora na krótkich odcinkach w mieście - przecież wtedy wskazówka paliwa przesunie się w niezauważalny dla oka stan.

Powinno to działać tak:
Masz pół baku (i pełen LPG) - jedziesz trasę np 150km (na LPG) wskazówka spada na takim dystansie z połowy o jedną kreskę poniżej połowy - zauważalna dla oka różnica!
Gasisz auto na postój - (siku i kawa)
Odpalasz ponownie auto i wskaźnik został zresetowany - znów pokazuje pół baku (bo jechałeś na LPG, a beny nie ubyło).

A że na mieście spadło z 330km na 300 to nic nie znaczy bo jedno mocniejsze naciśnięcie gazu i tak spadnie - wyjedziesz za miasto i podskoczy na 350km (bo jedziesz delikatnie i równo) a komputer przelicza na ile wystarczy km zgodnie z Twoim stylem jazdy


Posiadam PP2000 i Lexia 3 - zapraszam na PW :-)

Mój peugeot: viewtopic.php?f=7&t=1588
Żony peugeot: viewtopic.php?f=7&t=4145

cichy117
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 963
Rejestracja: czwartek 22 gru 2016, 14:14
Lokalizacja: Ostrołęka
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2001
Silnik: 1.6 16v
Moc: 110

Re: Emulator poziomu paliwa

#32

Post autor: cichy117 » piątek 21 lip 2017, 12:07

Adamus1111, to nie będzie działać jak myślałeś. Konstruktorzy samochodu nie dlatego stworzyli cały ten mechanizm obliczania ilości paliwa bo im się nudziło, tylko chcieli wyeliminować takie głupie wskazania poziomu paliwa. Ty montując emulator, niejako uszmodziłeś tą funkcję. Teraz wystarczy inaczej postawić samochód, będzie inna temperatura, albo lekki błąd w odczycie poziomu z pływaka i już wskazówka wyląduje w innym miejscu. Jeśli da się tego inaczej rozwiązać, bo nikt nie wziął pod uwagę że samochód może jeździć na lpg



adamus1111
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:32
Lokalizacja: Białystok
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1.6 16v (TU5JP4) + LPG
Moc: 109 KM

Re: Emulator poziomu paliwa

#33

Post autor: adamus1111 » poniedziałek 31 lip 2017, 15:17

Robiłem długą trasę (ponad 1300 km), emulator sprawował się dobrze :-).
Podsumowując:
jeżeli robi się przejazdy po kilkadziesiąt kilometrów to emulator powinien działać dobrze.
Przy krótszych dystansach może świrować, łącznie z pokazaniem stanu jakby komputer cały czas wyliczał poziom i trzymał te dane gdzieś w pamięci mimo kilku krotnego zadziałania emulatora.



Seifer
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek 22 maja 2017, 20:36
Lokalizacja: dolnyslask
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1,4 16v + LPG
Moc: 65 kw

Re: Emulator poziomu paliwa

#34

Post autor: Seifer » poniedziałek 21 sie 2017, 17:30

Dzisiaj założyłem przekażnik, pare razy włączyłem zapłon i wkoncu udalo sie. Zamiast rezerwy pokazało prawdziwa ilosc paliwa :)
Działa ten patent bez problemu, wiec jak ktos sie zastanawia nad montażem to nie ma nadczym .Pare złotych za przekaznik, chwila roboty i wszystko działa dalej tak jak powinno ;)



Awatar użytkownika
karolp1993
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5779
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 14:20
Lokalizacja: Wrocław / Kamienna Góra
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6 TU5JP4
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
LPG: Tak

Re: Emulator poziomu paliwa

#35

Post autor: karolp1993 » poniedziałek 21 sie 2017, 17:50

Ma ktoś sprawdzony emulator do polifta?


Posiadam PP2000 - Peugeot / Citroen oraz OPCOM - OPEL. Jeśli potrzebujesz pomocy - zapraszam na PW
Naprawiam przełączniki zespolone COM2000.

Przemek156
Reactions:

Re: Emulator poziomu paliwa

#36

Post autor: Przemek156 » niedziela 26 lis 2017, 18:53

U mnie też wskazówka od paliwa spadała i miałem zakupić emulator. Ale pewnego dnia zauważyłem że jak przynajmniej przez jeden dzień nie jeżdżę to wskazówka wraca na swoje miejsce 😉



Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5424
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136/177

Re: Emulator poziomu paliwa

#37

Post autor: No0d » niedziela 26 lis 2017, 19:14

Pytanie czy tak jest zawsze czy akurat jednorazowo się udało? Masz samochód z 2002 roku - załóż przekaźnik za kilka zł i stan się będzie resetował :P



zbyszek1111m
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 217
Rejestracja: wtorek 30 sty 2018, 19:00
Lokalizacja: Żyrardów
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2008
Silnik: 1.6
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Kolor: Czarny
LPG: Tak

Re: Emulator poziomu paliwa

#38

Post autor: zbyszek1111m » wtorek 06 lut 2018, 16:43

Wyglada na to ze nie mam jednak emulatora
20180206_092019_Film1.jpg
20180206_092731_Film1.jpg
poprzedni wlasciciel musial tam zaglodac najlepsze jest to ze zamiat wypiac tapicerke to wycial w kolo nozem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa LPG”